pending_actions
زمان مطالعه: 3 دقیقه
star_halfامتیاز
Rate this post

امتیاز خود را ثبت کنید

زمان مطالعه: 3 دقیقه

سرور تاور یا رکمونت؟ کدام مناسب تر است

معرفی سرور

منظور از سرور (server) رایانه‌ای است که به رایانه‌های دیگر که اصطلاحا به آن‌ها کلاینت (client) می‌گویند، خدمات ارائه می‌دهد. مثلا وقتی به سایت سازمان سنجش مراجعه و مشخصات فردی‌تان را وارد می‌کنید تا کارنامه آزمون‌تان را ببینید، در واقع کلاینتی هستید که از سرورهای سایت، اطلاعاتی درخواست کرده‌اید. سرورهای سازمان درخواست‌تان را دریافت و پردازش می‌کنند و متناسب با آن به شما پاسخ می‌دهند. تعداد و قدرت سرورهای یک شبکه به وسعت و حجم خدماتی که باید ارائه دهند بستگی دارد. پیرو همین بحث، سرورها از نظر ابعاد و شکل فیزیکی‌شان به سه یا چهار دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

  1. سرورهای ایستاده (Tower server)
  2. سرورهای رک یا رک‌مونت‌ (Rackmount server)
  3. سرورهای تیغه‌ای (Blade server)
  4. میکروسرورها (Microserver).

هر یک از این سرورها از نظر کارایی، هزینه، مدیریت‌پذیری و فضایی که اشغال می‌کنند متفاوتند.

 

سرور ایستاده (Tower server)

سرور ایستاده ساده‌ترین نوع سرور است و محفظه آن به کیس‌ رایانه‌های شخصی شباهت دارد. هر محفظه یک دستگاه سرور محسوب می‌شود و تمام ملزومات سرور را درون خود جای می‌دهد. پس اگر مثلا ده دستگاه سرور لازم داشته باشید، قاعدتا باید ده عدد دستگاه از این محفظه‌ها را کنار یا روی هم بچینید که بدیهی است فضای زیادی اشغال می‌کند. به همین علت، سازمان‌ها و کسب‌وکارهایی که کلاینت‌های زیادی دارند و باید خدمات قوی تری ارائه دهند، معمولا سراغ سرورهای ایستاده نمی‌روند.

سرورهای ایستاده عمدتا قدرت محدودتری دارند و ارزان‌ترند، گرچه گونه‌های گران‌قیمتی از آن‌ها نیز تولید می‌شود که از پس انجام چندین کار هم‌زمان و برخی وظایف سنگین برمی‌آیند. سرورهای ایستاده مانند رایانه‌های رومیزی، قابل ارتقا هستند. یعنی بسته به نیازهای محیط و نیز ظرفیت محفظه سرور، می‌توان حافظه و منابع پردازشی و ذخیره‌سازی و… آن را کم و زیاد کرد.

مزایای سرورهای ایستاده

  • ارتقا یا سفارشی‌سازی سرورهای ایستاده ساده‌تر است. 
  • سرورهای ایستاده معمولا ارزان‌تر هستند. 
  • بین اجزای سرورهای ایستاده فاصله بیشتری وجود دارد و زیاد متراکم نیستند. لذا خنک‌ کردن سرورهای ایستاده راحت‌تر و کم‌هزینه‌تر است.

 

معایب سرورهای ایستاده

  • سرورهای ایستاده فضای زیادی اشغال می‌کنند و مدیریت فیزیکی‌ آنها مشکل است.
  • سرورهای ایستاده معمولا قدرت کمتری دارند و مناسب محیط‌هایی هستند که کلاینت‌ها و خدمات‌ محدودتر است.
  • تجهیزات و لوازم جانبی از طریق کابل به سرورهای ایستاده متصل می‌شوند. لذا با افزایش شمار تجهیزات و قطعات هر سرور، تعداد کابل‌ها نیز بیشتر و مدیریت‌ آنها مشکل‌تر می‌شود.

 

 

سرور رکمونت یا (Rackmount server)

اگر سازمان یا کسب‌ وکاری به سرورهای قدرتمندتری احتیاج داشته باشد که در عین حال جای کمتری بگیرند، می‌تواند به سرورهای رک یا رک‌مونت بیاندیشد. در ساختار رک‌مونت، سرورها کامپیوترهای قدرتمند، جمع‌وجور و مستقلی هستند که با چیدمان طبقاتی درون محفظه‌ای به نام رک جای می‌گیرند و به آن پیچ می‌شوند.

اگر یکی از سرورها نیازمند وارسی یا تعویض بود، معمولا لازم نیست کل شبکه خاموش یا متوقف شود؛ کافی است فقط همان سرور را از رک جدا و آن را وارسی کنند. سرورهای رک‌مونت نسبت به سرورهای ایستاده متراکم‌ترند، چون هر رک بسته به اندازه حاوی چند دستگاه سرور است، درنتیجه فضای کمتری اشغال می‌کنند. البته خنک نگه داشتن‌ سرورهای رک‌مونت نیز به همین نسبت پیچیده‌تر و گاهی پرهزینه‌تر است.

اندازه رک‌ها استاندارد است و با واحد یونیت (U) سنجیده می‌شود. هر یونیت معادل 44.45 میلی‌متر (1.75اینچ) است. علاوه بر سرورها دیگر تجهیزات و لوازم جانبی شبکه  مثل : سوئیچ و  پچ پنل را نیز می‌توان درون رک نصب کرد. شرکت‌های سازنده تجهیزات شبکه نیز با رعایت این استانداردها محصولات را طبق استاندارد رک ها تولید میکنند

سرورهای رک‌مونت نیز همانند سرورهای ایستاده، توسعه‌پذیر هستند و هر سازمان بسته به نیازهای خود می‌تواند تعداد و ظرفیت سرورها و ملزومات درون هر رک را تغییر دهد؛ ضمن این‌که خود سرورها نیز معماری توسعه‌پذیری دارند و برخی از بخش‌های آن‌ها از جمله حافظه‌، ارتقاپذیر است. سرورهای رک‌مونت در مقایسه با سرورهای ایستاده کابل‌کشی منظم تری دارند، اما هنوز هم حجم کابل‌های به‌کاررفته در آن‌ها زیاد است، زیرا هر سرور به کابل برق، کابل‌های شبکه و کابل‌های مجزای دیگری نیاز دارد و اگر مثلا یک رک حاوی 42 دستگاه سرور رک‌مونت باشد، تصور حجم زیادی از کابل ها کنارهم دور از انتظار نیست.

 

مزایای سرورهای رکمونت

  • سرورهای رک‌مونت‌ نسبت به سرورهای ایستاده متراکم‌‌ترند و فضای کمتری اشغال می‌کنند.
  • سرورهای رک‌مونت‌ از سرورهای ایستاده‌ قدرتمندترند.
  • شناسایی، جداسازی و جایگزین کردن سرور معیوب در رک‌ها آسان است و اغلب لازم نیست تمام مجموعه متوقف یا خاموش شود.
  • تمهیدات مدیریتی درون رک‌ها سبب شده است سامان‌دهی کابل‌ها در سرورهای رک‌مونت آسان‌تر از سرورهای ایستاده باشد.

 

معایب سرورهای رکمونت

  • هر سرور رک‌مونت خنک‌کننده مجزا دارد. علاوه بر آن، هر رک نیز سامانه خنک‌کننده اختصاصی دارد. با این حال، هرچه رک مرتفع‌تر و تعداد سرورهای درون رک بیشتر باشد، تهویه هوای رک و خنک کردن سرورها سخت‌تر می‌شود. به همین علت، تهویه هوای رک و خنک‌سازی سرورهای رک‌مونت، دقت و هزینه بیشتری می‌طلبد.
  • باتوجه به این‌که هر رک حاوی چندین سرور است، با افزایش شمار رک‌ها نگهداری آن‌ها به‌طرز چشمگیری سخت‌تر می‌شود.

شرکت زیگورات عرضه کننده محصولات برند دل و سرور های tower و rackmount

نظر شما چیست؟

به این مقاله امتیاز دهید:

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

مطالب مشابه

keyboard_arrow_up
question